Plněná vejce

Obarvená či jinak vyzdobená vejce natvrdo pro velikonoční stůl či pomlázku můžeme pak spotřebovat tak, že si tato vejce naplníme, např.:

1. šunkovou pěnou:
8 natvrdo vařených vajec
200 g šunky nebo šunkového salámu
4 lžíce smetany nebo mléka
100 g másla nebo Ramy
1 lžička sladké papriky
sůl, pepř, sekaný libeček nebo petrželka

2. rybí pěnou:
8 natvrdo uvařených vajec
200 g tuňáka v oleji (lze nahradit olejovkami)
1 lžíce bílého vína
sardelová pasta
citrónová šťáva
100 g másla nebo Ramy

Plněná vejce – recept

1. Šunku nebo salám několikrát umeleme na masovém strojku (nebo rozmixujeme). V míse utřeme do pěny rozměklé máslo (nebo Ramu, Floru ap.), přidáme rozemletou šunku, smetanu, najemno nasekanou petrželku či libeček, osolíme, opepříme podle chuti a vyšleháme do pěny.
Vajíčka rozkrojíme podélně a vyjmeme žloutek. Připravené bílky plníme ušlehanou pěnou. Vyjmuté žloutky nastrouháme a smícháme s usekanou petrželkou a touto směsí ozdobíme pěnou naplněná vajíčka.

2. Vejce rozkrojíme, vyjmeme žloutky. V míse utřeme máslo se sardelovou pastou, přidáme žloutky, najemno nakrájeného tuňáka (vhodná je tuňáková drť, musíme ale slít olej), najemno nasekanou cibuli (je lepší ji spařit na sítku vařící vodou), ochutíme citrónovou šťávou a podle chuti dosolíme. Přikápneme bílé víno, dobře promícháme a pěnou naplníme vaječné bílky.
Naplněná vejce můžeme obložit např. hlávkovým salátem, ředkvičkami nebo kapií či plátky citrónu.

TIP

Plněná vejce mohou být pochoutkou nejen pro vás, ale i pro vaše hosty. Vejce můžete plnit např. směsí nivy s olivami, tvarohovou náplní, játrovou paštikou a ředkvičkami aj.