Pica šunková – Pizza prosciutto


100g šunky nebo pršuta

těsto na pizzu

50-100 g tvrdého sýra (eidam)

nakládaná loupaná rajčata

olivový olej, sůl, oregáno

Na připravené vytahané nebo pokud to neumíme tak vyválené pizza těsto – korpus o průměru cca 30 cm, tenký asi 3mm – naneseme a rozetřeme 1-2 lžíce olivového oleje. Zlehounka osolíme. Nakládaná loupaná rajčata vidličkou nahrubo rozmačkáme a potřeme jimi korpus. Dále posypeme nastrouhaným nebo nadrobno nalámaným sýrem a mírně posypeme oregánem. Nakonec naklademe plátky šunky nebo prošuta. Pečeme v rozpálené troubě (ideálně v pizza peci) 5-10 minut – dle síly těsta.
Pec na pizzu

TIP

drcená rajčata můžeme v nouzi nejvyšší nahradit kečupem, ale Italové by to asi nejedli

pokud nemáte k dispozici pec a lopatu na pizzu, připravujte pizzu rovnou na plechu a na pečícím papíře

okraje pizzy můžete potřít bylinkami v oleji – např. česnek, bazalka…