4 PORCE
na palačinky
1 malý pomeranč
150 g hladké mouky
3 vejce
1/2 lžičky soli
10 snítek tymiánu
50 g rozpuštěného másla
375 ml mléka
máslo nebo olej na smažení
na náplň
5 jarních cibulek
250 g žampiónů
2 lžíce citrónové šťávy
500 g kuřecího masa
2 lžíce oleje, sůl, pepř
200 g zakysané smetany
Palačinky plněné kuřecím masem a houbami – recept
1. Pomeranč omyjeme v horké vodě a osušíme. Nastrouháme kůru, vymačkáme šťávu a odložíme stranou na přípravu náplně. Rozšleháme mouku, vejce, pomerančovou kůru, sůl a lístky ze dvou snítek tymiánu. Přidáme střídavě rozpuštěné máslo a mléko, až vznikne polotekuté těsto bez žmolků. Přikryjeme ho a necháme 30 minut odpočinout.
2. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Houby očistíme, otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na tenké plátky, které ihned zakapeme citrónem.
3. Kuřecí prsíčka nakrájíme na proužky. Rozehřejeme jednu lžíci oleje a maso na něm ze všech stran rychle opečeme. Potom osolíme, opepříme, vyjmeme z pánve a odložíme stranou. Zahřejeme zbytek oleje a houby na něm 5 minut prudce opečeme. Po 3 minutách přidáme jarní cibulky. Nakonec vmícháme kuřecí maso.
4. Smícháme pomerančovou šťávu se zakysanou smetanou a necháme ji nepřikrytou zvolna povařit. Osolíme ji a podle chuti opepříme.
5. V horkém tuku upečeme 8 palačinek, naplníme je a můžeme podávat na stůl.
NňŠ TIP: Palačinkové těsto nezpracováváme ihned po zadělání, ale dáme jej na 30 minut odpočinout, aby získalo lehčí, vzdušnější konzistenci.
Výživová hodnota jedné porce: 40 kcal/1700 kJ, 22 g bílkovin, 27 g tuku, 28 g sacharidů.