Makovec

2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1/4 hrnku oleje
1 hrnek mletého (dostanete koupit) máku
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
špetka skořice a mletého hřebíčku
špetka soli

Citronová poleva:

šťáva z 1 citronu
asi 10 lžic cukru moučka

Makovec – recept

V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme cukr, mléko, olej, mletý mák smíchaný se skořicí a hřebíčkem, vejce, vanilkový cukr, sůl. Vymícháme hustší těsto, které vylijeme na vyšší , tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Těsto rovnoměrně rozetřeme a makovec pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
Polevu na makovec si připravíme vymačkáním šťávy z citronu, kterou přecedíme přes jemné sítko, do ní přidáme cukr tak, aby poleva byla „tekoucí“. Horký makovec polijeme polevou a necháme ztuhnout.

TIP

Makovec můžete vylepšit hrstí sekaných nebo nahrubo pomletých vlašských ořechů. Citronovou polevu si můžete obměnit a udělat čokoládovou. Makovec bude chutný i bez polevy, když jej potřete jen dobrý džemem.