Letní citronová cuketová buchta

cuketova buchta

V sezóně cuket je každý recept, jak je zpracovat, doslova vítaným zpestřením. Cuketu sice můžete přidat téměř kamkoliv, a to zejména díky její neutrální chuti, ale v dezertech je prostě nejlepší. Z obyčejné buchty udělá dokonale vláčný dezert. Navíc jde o další z vychytávek, jak dostat do dětí zeleninu. Zkuste náš dnešní recept, který je koncipován na větší plech. Určitě doporučujeme cuketu oloupat, třebaže ji do většiny dezertů dáváme i s kůrou. Jde totiž o světlý korpus, ve kterém by tmavě zelená kůra poněkud rušila. Na chuti to samozřejmě ale nemá vůbec žádný vliv.

Budete potřebovat:

  • 400 g nahrubo nastrouhané cukety
  • 450 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 300 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 100 ml rostlinného oleje
  • šťáva a kůra z jednoho bio citronu

Na citronovou polevu budete potřebovat:

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžičku rostlinného oleje
  • šťávu z 2-3 citronů

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C. Mladou cuketu oloupejte a nastrouhejte. Ve šlehací míse smíchejte všechny sypké ingredience, přidejte další ingredience a prošlehejte. Přidejte cuketu a už jen opatrně stěrkou vmíchejte cuketu. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte malinko mléka. Těsto vlijte na pečícím papírem vyložený větší plech a pečte asi 40 minut, dokud nebude povrch buchty krásně zlatavý.

Náš tip: Pokud vám cuketa poněkud přerostla, určitě ji po oloupání podélně rozřízněte a lžící vydlabte houbovitý vnitřek se semínky. Semena by totiž mohla být u větších cuket tvrdá, tedy do těsta nevhodná.

Během chladnutí cuketové buchty si nachystáme citronovou polevu. Tu seženete i jako již připravenou, což vám usnadní práci. Hlavní zádrhel může být v citronové šťávě, kterou bychom měli přecedit přes jemné síto. Měla by být bez jakékoliv dužiny nebo dokonce semen.

Postup: V misce rozdrťte případné kousky v moučkovém cukru a po malých dávkách přilévejte citronovou šťávu a vždy dobře vidličkou promíchejte. Konzistence by neměla být příliš řídká, ale na druhou stranu šla pohodlně rozetřít na buchtu. Nechte hodinku zavadnout na lince o pokojové teplotě a pak také chvíli v chladničce. Buchtu nařežte na kostky. Je výtečná a vláčná vydrží opravdu dlouhou dobu.