4 vepřové kotlety bez kosti
1 limetka
1 červená kapie
kukuřice vakuovaná (mražená) 100g
rýže
olej (olivový)
mladá zelená cibulka, česnek
čerstvé bylinky:
pažitka, libeček, petželka, rozmarýn
sůl, pepř
Kyselé vepřové nudličky a zelená rýže – recept
Pokud máte rádi maso s kyselkavou chutí, tak jste tu správně.
Začneme přípravou rýže. Můžeme použít jakoukoliv volnou rýži, ale my doporučujeme rýži Basmati, kterou nám dodává prodejce ingrediencí pro japonskou a indickou kuchyni DEGUSTO.cz.
Odsypeme 200 g rýže a zalijeme studenou vodou. Necháme namáčet asi 20-30 minut. (U rýže je dobré se řídit podle návodu – každá může být jinak předpřipravená!!!)
Omyjeme a očistíme 2 mladé cibulky. Nakrájíme je na drobná kolečka.
V rendlíku rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a přidáme nakrájenou mladou cibulku. Trošku opečeme a přidáme 1 stroužek na plátky nakrájeného česneku. Vše párkrát promícháme, ale nenecháme zhnědnout!
Namočenou rýži scedíme a propláchneme vodou. Přidáme do rendlíku a promícháme.
Osolíme, přilejeme 1/2 litru vroucí vody, promícháme a necháme pod pokličkou asi 20 minut na velmi mírném ohni dusit. (Zase – pozor na návody u různých druhů rýže!!!)
Připravíme si bylinky – tedy libeček, petrželku a pažitku…
…usekáme je na velmi jemno.
Bylinky vmícháme 10 minut před koncem dušení. A rýži máme hotovou…
A teď ty kyselé nudličky. Připravíme si 4 tenké plátky kotlety bez kosti…
Nakrájíme maso na tenké nudličky. Osolíme a opepříme.
V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, přidáme maso a opékáme ho až zbělá (2-3 minuty).
Vymačkáme šťávu z jedné limetky. (Může být i citron, je méně kyselý.)
Do pánve přilejeme limetkovou šťávu a necháme ji na středním ohni zavařit. Kyselou chuť zmírníme sladkou červenou kapií nakrájenou na kostičky a sladkou kukuřicí (mražená nebo vakuovaná). Máme-li, přidáme pár usekaných lístečků rozmarýnu.
Přiklopíme pokličkou a asi 5 minut necháme mírně probublat.
A takhle to vypadá na pánvi…
…a takhle na talíři.