Květákové řízečky se sýrem + foto postup


Květákové řízečky se sýrem
květák, mrkev

eidam, niva…

vejce, mléko

hladká mouka, rohlík

olej

koření, bylinky

kukuřičná (obyčejná) strouhanka

Kukuřičnou strouhanku Strouhanka kukuřičná KNUSPI 200g nám dodala firma BEZLEPKA & BIO s.r.o.. V jejich eshopu s bezlepkovoými potravinami a biopotravinami najdete spoustu skvělých surovin pro vaše vaření…

Květákové řízečky se sýrem – recept

Z květáku odřízneme větší růžičky – asi tak 3/4 kg. Omyjeme je. 2 střední mrkve očistíme, omyjeme a vše dáme na pařáček a v páře „vaříme“ asi 10 minut.

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

Než se nám v páře zelenina připraví, nachystáme si do misky nakrájený rohlík a zalijeme jej asi 2 dcl mléka. Necháme 10 minut máčet.

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

Nejprve vyjmeme z pařáku květák. Mrkev můžeme ještě 5 minut (než rozmělníme květák) v páře. Květákové růžičky v míse nakrájíme nadrobno nožem, pak vidličkou rozmělňujeme. Je to trochu zdlouhavé a pracné, ale květák by neměl být úplně rozemletý na kaši třeba v mlýnku nebo mixeru. Přidáme nasekané bylinky dle chuti, my jsme použili čerstvé oregáno.

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

Přidáme nastrouhanou mrkev z pařáku a necháme směs trochu vychladnout. 50 g eidamu a 50 g nivy (sýry také dle chuti) nastrouháme na hrubším struhadle. Osolíme, okořeníme – použili jsme koření do mletých mas.

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

Namočený rohlík „vyždímáme“ od přebytečného mléka, přidáme 2 vejce a opět promícháme.

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

Aby těsto nebylo řídké, přidáme strouhanku – nejlépe kukuřičnou, ale může být i obyčejná. Promícháme a podle potřeby dosypáváme strouhanku tak, aby těsto nebylo řídké, ale aby drželo tvar – konkrétně abychom z něj pohodlně mohli vymodelovat kuličku a ta se nerozpadávala. Před přidáváním další strouhanky raději chvíli počkejte, strouhanka v těstě navlhne a lepí – je lepší chvíli počkat a pak přidat další strouhanku, než mít z těsta tuhou strouhankovou hroudu…

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

Připravíme si talířky s moukou, strouhankou a vejcem – pro klasický trojobal. Vejce můžeme malinko naředit mlékem a rozšlehat s ním a špetkou soli. Z těsta odebíráme polévkovou lžící porce na „kuličky“ – velikost viz obrázky…

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

Kuličky vytvarujeme v dlaních, pak obalíme v hladké mouce…

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

… vyválíme ve vejci …

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

… a nakonec ve strouhance – opět raději v kukuřičné …

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

… a nakonec ve strouhance – opět raději v kukuřičné. Nakonec kuličku uprostřed zmáčkneme opatrně dlaní nebo lžící, abychom dostali tvar placičky – řízku.

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

Smažíme po obou stranách vždy asi po 2 minutách v rozpáleném oleji.

 

Květákové řízečky se sýrem Květákové řízečky se sýrem

Olejem nešetříme, mělo by jej na pánvi být tak do 1/3 výšky řízku.

 

Květákové řízečky se sýrem

Usmažené řízečky můžeme nechat okapat od přebytečného oleje nebo „vysušit“ čistým ubrouskem.

 

Květákové řízečky se sýrem

řízečky jsou nejlepší čerstvě usmažené, kdy se sýr uprostřed řízku roztéká. Podáváme třeba s novými brambory a tatarskou omáčkou. Dobrou chuť.

 

Květákové řízečky se sýrem