květák, mrkev
eidam, niva…
vejce, mléko
hladká mouka, rohlík
olej
koření, bylinky
kukuřičná (obyčejná) strouhanka
Kukuřičnou strouhanku Strouhanka kukuřičná KNUSPI 200g nám dodala firma BEZLEPKA & BIO s.r.o.. V jejich eshopu s bezlepkovoými potravinami a biopotravinami najdete spoustu skvělých surovin pro vaše vaření…
Květákové řízečky se sýrem – recept
Z květáku odřízneme větší růžičky – asi tak 3/4 kg. Omyjeme je. 2 střední mrkve očistíme, omyjeme a vše dáme na pařáček a v páře „vaříme“ asi 10 minut.
Než se nám v páře zelenina připraví, nachystáme si do misky nakrájený rohlík a zalijeme jej asi 2 dcl mléka. Necháme 10 minut máčet.
Nejprve vyjmeme z pařáku květák. Mrkev můžeme ještě 5 minut (než rozmělníme květák) v páře. Květákové růžičky v míse nakrájíme nadrobno nožem, pak vidličkou rozmělňujeme. Je to trochu zdlouhavé a pracné, ale květák by neměl být úplně rozemletý na kaši třeba v mlýnku nebo mixeru. Přidáme nasekané bylinky dle chuti, my jsme použili čerstvé oregáno.
Přidáme nastrouhanou mrkev z pařáku a necháme směs trochu vychladnout. 50 g eidamu a 50 g nivy (sýry také dle chuti) nastrouháme na hrubším struhadle. Osolíme, okořeníme – použili jsme koření do mletých mas.
Namočený rohlík „vyždímáme“ od přebytečného mléka, přidáme 2 vejce a opět promícháme.
Aby těsto nebylo řídké, přidáme strouhanku – nejlépe kukuřičnou, ale může být i obyčejná. Promícháme a podle potřeby dosypáváme strouhanku tak, aby těsto nebylo řídké, ale aby drželo tvar – konkrétně abychom z něj pohodlně mohli vymodelovat kuličku a ta se nerozpadávala. Před přidáváním další strouhanky raději chvíli počkejte, strouhanka v těstě navlhne a lepí – je lepší chvíli počkat a pak přidat další strouhanku, než mít z těsta tuhou strouhankovou hroudu…
Připravíme si talířky s moukou, strouhankou a vejcem – pro klasický trojobal. Vejce můžeme malinko naředit mlékem a rozšlehat s ním a špetkou soli. Z těsta odebíráme polévkovou lžící porce na „kuličky“ – velikost viz obrázky…
Kuličky vytvarujeme v dlaních, pak obalíme v hladké mouce…
… vyválíme ve vejci …
… a nakonec ve strouhance – opět raději v kukuřičné …
… a nakonec ve strouhance – opět raději v kukuřičné. Nakonec kuličku uprostřed zmáčkneme opatrně dlaní nebo lžící, abychom dostali tvar placičky – řízku.
Smažíme po obou stranách vždy asi po 2 minutách v rozpáleném oleji.
Olejem nešetříme, mělo by jej na pánvi být tak do 1/3 výšky řízku.
Usmažené řízečky můžeme nechat okapat od přebytečného oleje nebo „vysušit“ čistým ubrouskem.
řízečky jsou nejlepší čerstvě usmažené, kdy se sýr uprostřed řízku roztéká. Podáváme třeba s novými brambory a tatarskou omáčkou. Dobrou chuť.