Krušnohorská čočka na kyselo

500 g čočky
1 velká cibule
3 lžíce oleje nebo sádla
2 lžíce hladké mouky
150 ml vody
2 – 3 lžíce octa
sůl, mletý pepř

Krušnohorská čočka na kyselo – recept

Čočku přebereme a v sítu důkladně propláchneme. Pak ji vsypeme do hrnce a zalijeme studenou vodou, aby byla zcela potopená a uvedeme do varu. Vodu osolíme a čočku na mírném ohni pod poklicí vaříme asi 40 minut – až do změknutí. Pokud se nám voda během vaření vyvaří, podlijeme čočku znovu horkou vodou nebo zeleninovým vývarem.
Po uvaření čočku scedíme a vývar zachytíme do jiného hrnce.
V hluboké pánvi rozehřejeme tuk a na něm dorůžova osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli. Tu pak poprášíme hladkou moukou a za stálého míchání orestujeme a poté zalijeme zachyceným vývarem z čočky a důkladně prošleháme. Do omáčky vmícháme ocet (podle chuti i víc) a na mírném ohni za stálého prošlehávání směs povaříme. Potom vmícháme čočku a dochutíme solí a pepřem.

TIP

Krušnohorská čočka na kyselo může být podávána se sázenými vejci nebo rozškvařenou uzenou slaninou, opečenými vuřty, vařeným uzeným masem apod.Jako příloha nám bude chutnat čerstvý chléb. Dobrou chuť!