Kedlubnová krémová polévka

2 větší kedlubny
sůl
1 lžíce másla
250 ml sladké smetany
citrónová šťáva
špetka cukru
1 lžíce hladké mouky
1/2 kostky masoxu nebo zeleninového bujónu
zelená petrželka nebo pažitka

Kedlubnová krémová polévka – recept

Oloupané, omyté kedlubny nastrouháme na jemném struhadle. V hrnci rozpustíme máslo, vložíme do něj nastrouhané kedlubny, za stálého míchání chvíli v másle podusíme, pak zalijeme vodou. Přidáme sůl, masox (nebo zeleninový bujón) a povaříme. Ve studené smetaně dobře rozkvedláme mouku, vlijeme do vařící polévky a ještě asi 10 minut povaříme.
Chuť polévky doladíme několika kapkami citrónové šťávy a špetkou cukru.
Nakonec vmícháme nasekanou petrželku nebo pažitku.

Kedluibnová krémová polévka může být podávána nejen jako polévka, ale též jako výborné lehké letní jídlo, zejména, když si k ní dáme slané rohlíky.