1 kg cukety
1 lžíce soli
150 g strouhaného sýra eidam
1 lžička vegety, trochu pepře
3 celá vejce
4 lžíce strouhanky
1 lžíce solamylu
2 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
1 cibule
strouhanka na obalování karbanátků
olej na smažení
2 cibule na prokládání usmažených karbanátků
Nálev:
1,5 litru vody
2 dl octa
3 lžíce cukru
1 lžíce DEKO
1 lžička soli
4 ks umělého sladidla
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
Karbanátky z cukety ve sladkokyselém nálevu – recept
Očištěnou a dužiny zbavenou cuketu nastrouháme na jemném struhadle a zasypeme 1 lžící solí. Promícháme a necháme asi 1/2 hodiny odležet v chladnu. Cuketa pustí vodu, kterou po odležení hodně (!)vymačkáme.
Vymačkanou cuketu dáme do větší nádoby, přidáme vejce, najemno nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, hodně nadrobno nakrájenou cibuli, vegetu, pepř, strouhanku, solamyl a hladkou mouku. Všechno dobře promícháme. Polévkovou lžící tvoříme karbanátky (raději menší, těsto je poměrně „živé“) a obalujeme je jen ve strouhance.
Na větší pánvi si rozehřejeme olej a postupně karbanátky (celkem asi 23 – 25 ks) osmažíme po obou stranách.
Nálev si můžeme připravit i předem, a to krátkým (asi 5 min.) převařením všech uvedených surovin.
Vychladlé usmažené karbanátky ukládáme do sklenice nebo jiné vhodné nádoby, prokládáme kolečky cibule a zalijeme vychladlým nálevem.
Karbanátky z cukety ve sladkokyselém nálevu necháme nejméně 24 hodin odležet.
TIP
Karbanátky z cukety ve sladkokyselém nálevu jsou vynikajícím zpestřením nejen vašeho jídelníčku, ale i zdravou a zejména návštěvami oceňovanou pochoutkou. Dobrou chuť!