Jemné bramborové placky se škvarkovou pomazánkou

500 g ve slupce uvařených brambor
500 ml podmáslí nebo acidofilního mléka
150 g polohrubé mouky
sůl
1 vejce
tuk na opekání (olej, sádlo)
škvarková pomazánka

Jemné bramborové placky se škvarkovou pomazánkou – recept

Uvařené vychladlé brambory oloupeme a jemně nastrouháme, promícháme s podmáslím, moukou, solí a celým vejcem na hustší těstíčko.
Lívanečník nebo pánev rozpálíme, potřeme olejem nebo sádlem a lžící tvoříme malé placičky, které opečeme z obou stran dozlatova.

Upečené placičky klademe na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

Jemné bramborové placky potřeme škvarkovou pomazánkou – viz Pomazánka ze škvarků a podáváme.

TIP

Kdo nemá rád škvarky, může si placičky potřít např. povidly, kečupem, tatarkou aj. podle chuti.