210 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
20 g kakaa
1 žloutek
na špičku nože vanilkového cukru
strouhaná citrónová kůra
40 g strouhaných ořechů nebo mandlí
140 g másla
na špičku nože mleté skořice
Na nádivku:
100 g moučkového cukru
3 žloutky
1 vanilkový cukr
1 – 2 lžíce rumu
20 g rybízové marmelády
150 g strouhaných ořechů
čokoládová poleva a mandle či ořechy na ozdobu
Išlské dortíčky – recept
Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, z kterého vyválíme plát a z něj pak vykrajujeme kolečka (ev. i jiné tvary). Vykrojené tvary klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v mírně vyhřáté troubě.
Polovinu upečeného cukroví po vychladnutí potřeme nádivkou a druhou polovinou nádivku zakryjeme (slepíme).
Na nádivku utřeme moučkový i vanilkový cukr se žloutky (třeme asi 10 minut), pak přidáme rum, rybízovou ev. jinou výraznější marmeládu a nakonec vmícháme strouhané ořechy.
Išlské dortíčky po naplnění nádivkou potřeme rozpuštěnou čokoládovou polevou, doprostřed dortíčku lehce vtiskneme oloupanou mandli nebo půlku vlašského ořechu ev. oloupaný lískový oříšek a necháme zatuhnout.