Halloweenské sušenky


V dnešním článku vám přinášíme recept na perníčkové sušenky, které můžete vykrájet do Halloweenských tvarů. My jsme koupili nerezové vykrajovátko netopýra na svetcukraru.cz. Klasickým kovovým vykrajovátkům se snažím vyhýbat, protože je problém s mytím v myčce. Třebaže má jít o nerez, valná většina z nich mi malinko zrezla. Asi to nevadí vůbec ničemu, ale vzhledné to zrovna není. Proto nedám dopustit na sadu Halloweenských vykrajovátek od Tescomy, která jsou plastová a dostanete je s praktickým kroužkem pro spojení. Tak už se nikdy neztratí. Neváhám je dětem půjčit nejen na sušenky a perníčky, ale v neposlední řadě i na modelínu nebo třeba domácí modurit. V myčce je totiž umyjete cobydup, což ušetří spoustu práce. Sadu osmi vykrajovátek z prvotřídního odolného plastu seženete nyní na eshop.tescoma.cz za akčních 119 Kč. Ze všech tvarů měly u nás největší úspěch netopýr, dýně a hrobka.

Na cca 25 středně velkých sušenek budete potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 140 cukru moučka
  • 80 g másla
  • 2 vejce (plus jedno na potření)
  • 1 vrchovatou lžičku sody
  • 1 lžičku koření do perníku
  • 1 lžičku kakaa

Postup: Smíchejte všechny sypké suroviny. Vše je lepší prosít. Přidejte vejce a máslo o pokojové teplotě. Vše zpracujte v hladké, hezky mastné těsto, které se nemusí podsypávat. Těsto zabalte do potravinové folie a nechte chvíli odpočinou v lednici. Vyndejte asi 30 minut před samotnou přípravou. Těsto vyválejte na plát 0,4-0,5 mm a vykrajujte požadované tvary. Ty přeneste na papírem vyložený plech a potřete rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 10-15 minut.

Náš tip: Sušenky krásně nabydou, proto tvary nedávejte blízko k sobě. My je doma jíme jen tak, ale určitě je můžete lidně nazdobit jako klasické perníčky (jsou strašně dobré a my je vždy sníme jen tak), ovšem oproti nim jsou výrazně měkčí a nadýchanější.

halloweenska vykrajovatka