Guláš z trouby

Osm dalších variant a osm nových skvělých chutí získáme, když základ guláše z trouby doplníme některými typickými přísadami – viz recept.

1,5 kg masa
1 kg cibule
1 palička česneku
2 lžíce sladké papriky
1 lžička pálivé papriky (nebo cayenského pepře)
1 lžíce gulášového koření
2 kostky masoxu
3 lžíce škrobové moučky
sůl
120 g rajčatového protlaku
1 l vody

Guláš z trouby – recept

Na kostky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek dáme do větší mísy, přidáme ostatní přísady, všechno dobře promícháme a dáme na pekáč. Zakryjeme poklicí nebo dvojitým alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 – 220° C a dusíme (vepřové maso hodinu, hovězí 1,5 – 2 hodiny).

Troubu neotevíráme a guláš nemícháme.

Guláš z trouby podáváme nejčastěji s houskovým knedlíkem nebo s chlebem.

TIP na dalších 8 variant:

Po burgundsku – místo vodou zalijeme maso červeným vínem.

Po debrecínsku – hotový guláš podáváme s opečenou uzeninou a strouhaným křenem.

Po znojemsku – základ doplníme sterilovanými okurkami nakrájenými na nudličky.

Po valašsku – guláš doplníme podušenými žampiony a kysaným zelím.

Po zbojnicku – tato varianta se podává s opečeným párkem a paprikovým salátem.

Po kapucínsku – gulášový základ podáváme s podušenými čtvrtkami žampiónů.

Po mexicku – podáváme se zeleným hráškem a nastrouhaným sýrem.

Po pardubicku – podáváme s vařeným vejcem, okurkou, hořčicí a hřebínkem opečené slaniny.