kuřecí prsíčka
omáčka TERIYAKI
bílý jogurt
olivový olej
sůl, hořčice
tvrdý sýr (eidam)
ledový salát a rajčátka cherry
Grilovaná kuřecí prsíčka s jogurtovým dresingem – recept
Kuřecí prsíčko si rozkrojíme na 3-4 kousky – já to dělám tak, že odříznu špičku, spodní prsíčko a pak ten silnější zbytek ještě rozkrojím podélně. Tak dostaneme 4 medailonky z každého prsíčka. Maso nenaklepáváme. Mírně osolíme a zalejeme troškou – 2-3 polévkové lžíce omáčkou TERIYAKI. Maso promícháme a necháme odstát (čím déle, tím lépe, ale stačí i 20 minut a chuť je fantastická).
Ještě k omáčce TERIYAKI – hodí se na marinování jakéhokoliv masa určeného ke grilování – u vepřového doporučuji marinovat alespoň 12 hodin.
Do misky si vyklopíme bílý – selský nebo bio jogurt – cca 200 g. Přidáme polévkovou lžíci olivového oleje a stejnou lžíci hořčice. promícháme lžičkou nebo metličkou.
Nastrouháme si asi 100 gramů tvrdého sýra – ale pokud máte rádi nivu – tak může být samozřejmě také. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku a vše pořádně promícháme. Dresing dejte na 20-30 minut rozležet do ledničky.
Pokud máme klasický grill – elektrický, lávový nebo přírodní – grilujeme klasicky dle našich zvyklostí. V obyčejné panelákové kuchyni s plynovým sporákem můžeme použít grilovací desku – na oheň i na sporák. Je to jednoduché – zapálíme jeden nebo 2 hořáky – podle toho, na jaké ploše chceme grilovat a na ně položíme grilovací desku – ta je skoro ihned zahřátá a tak nemusíme na nic čekat a můžeme začít grilovat:-)
Maso poklademe na gril a hlídáme, aby se nám nespálilo. Stačí 4-5 minut po každé straně na středním ohni.
Maso už nádherně voní – cítíte to taky. Tak jej obrátíme …
… a nachystáme si talíř. Opraný ledový salát si natrháme na menší kousky a poklademe na talíř. Přidáme na 1/2 nebo 1/4 nakrájená rajčátka a nakonec naklademe na talíř grilované maso…
… vytáhneme z ledničky dresing a naservírujeme jej po lžičkách na listy salátu.