Fazolová polévka s klobáskou

250 g suchých bílých fazolí
1 mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel
1 kostka masoxu
1 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
1,5 lžičky červené papriky
1 nožka čabajky
sůl
2 snítky řapíkatého nebo obyč. celeru

Fazolová polévka s klobáskou – recept

Fazole přes noc namočte do vody, druhý den slijte vodu a do hrnce nalijte novou tak, aby cca o 2 cm přesahovala fazole a dejte vařit. Během vaření můžete vodu, pokud se vyvaří, dolévat.
Pak přidejte do hrnce očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu (bez řapík. celeru) a spolu s fazolemi přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut, zatím stále bez solí.
Mezitím si připravte jíšku – na rozpálený olej vsypte mouku, krátce ji orestujte, přidejte papriku , promíchejte a odstavte z plotny.
Když jsou všechny ingredience v polévce měkké, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu, kostku masoxu a jíšku. Polévku krátce povařte a přidejte řapíkatý (nakrájený) celer a vařte dalších asi 10′.
Fazolová polévka s klobáskou je hotová, zbývá ji dochutit solí.

TIP

Pro uspíšení změknutí fazolí přidejte malou lžičku jedlé sody.