Domácí low carb granola

domaci granola

Že je klasické kupované müsli plné cukru je už snad jasné úplně každému. Přitom udělat si domácí granolu není vůbec těžké. Na rozdíl od müsli neobsahuje vůbec žádné obiloviny a přidaný cukr, tak se hodí i v rámci nízkosacharidových diet (low carb). Sladkou chuť ve směsi ořechů navozuje mletá skořice. Jako pojivo jsme použili bílek a kokosový olej. Pokud si chcete vyloženě dopřát, můžete po upečení do směsi přidat sušené ovoce (nejlépe lyofilizované lesní plody) nebo nasekanou vysokoprocentní čokoládu.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 100 g kešu
  • 50 g mandlí, vlašských ořechů a lískových ořechů
  • 30 g strouhaného kokosu nebo kokosových chipsů
  • 30 g dýňových a slunečnicových semínek
  • 1 lžíci mleté skořice
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 bílek

Postup:

Troubu předehřejeme na 160°C. Všechny suroviny vložíme do mixéru jen velmi krátce promixujeme. Ořechy my měly být na větší kousky a za pomocí stěrky dobře promícháme. Vzniklou směs rozprostřeme na plech vyložený papírem a dáme do předehřáté trouby. Za několik málo minut granolu promícháme, což uděláme během celé doby pečení ještě minimálně jednou. Dbáme na to, aby se směs nezačala připalovat. Celková doba pečení je asi 20 minut.

Granolu necháme zcela vychladnout a skladujeme uzavřenou v čistých suchých sklenicích nejlépe v lednici. Granolu podávejte s farmářským jogurtem nebo zakysanou smetanou. Využití najde i při dozdobení dortů a nebo jen tak, na mlsání v době svačiny.

Náš tip: Jde také o dokonalý dárek. Sklenici ozdobte látkovou čepičkou, hezky popište a máte milý rukodělný dárek například pro paní učitelku na konec školního roku.