Čokoládové půlměsíčky paní Vlasty nemusí být jen vánočním cukrovím. Použijete-li větší vykrajovátko, vyrobíte si z nich mini zákusky. Z uvedeného množství vyrobíte nejméně 60 výborných kousků cukroví.
Na těsto:
5 vajec
200 g mletého cukru
150 g polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
pikantnější marmeláda na potření korpusu (např. rybízová, meruňková, višňová)
Na krém:
1 vanilkový pudink
0,4 l mléka
trošku cukru
1 máslo
100 g mletý cukr
100 g strouhaný kokos
Poleva:
1 čokoláda na vaření
50 g ztuženého tuku (Omega, Iva)
Čokoládové půlměsíčky + foto – recept
Z bílků ušleháme tuhý sníh, poté zašleháme cukr a po jednom žloutky. Nakonec přidáme – jen zamícháme (už nešleháme) mouku rozdělanou s kakaem a práškem do pečiva.
Těsto nalijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (bez zvýšeného okraje) a pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 20 minut.
Vychladlý korpus potřeme pikantní marmeládou, na kterou pak naneseme krém, který si připravíme tak, že v mléce s troškou cukru rozmícháme a uvaříme pudink. Až je pudink vlažný, vyšleháme jej spolu s máslem a cukrem a nakonec vmícháme strouhaný kokos.
Krém rozetřeme po celé ploše a uhladíme.
Ve vodní lázni si připravíme čokoládovou polevu (čokoládu rozdělíme na malé kousky a za stálého míchání rozpustíme v tuku) a ještě vlažnou ji nalijeme na krémem natřený korpus, rozetřeme opět po celé ploše a necháme ztuhnout. Povrch čokolády můžeme ozdobit barevným máčkem nebo každý půlměsíček půlkou loupané mandle
Z takto připraveného korpusu vykrajujeme vyšším kolečkem půlměsíčky, které pak necháme ztuhnout v chladničce. Vykrajujeme tak, aby nevznikl žádný odpad.
TIP
Pokud nejsme dost rychlí a nestačíme čokoládu úplně rozetřít, můžeme si pomoct fénem, čokoláda se rozehřeje a my můžeme práci dokončit. Fén můžeme použít i při lepení půlek mandlí.