Bramborový salát – klasika

1 kg brambor
1 větší mrkev
1 středně velký celer
1 malá petržel
1 cibule
3 vejce
1 větší tatarská omáčka nebo majonéze
3 kys. okurky
1-2 lžíce kvalit. oleje
1-2 lžíče plnotuč. hořčice
1 menší bal. steril. hrášku
sůl, pepř

Bramborový salát – klasika – recept

Brambory uvaříme ve slupce. Pak je oloupeme a nakrájíme (nebo protlačíme) na malé kostičky. K nim přidáme na kostičky nakrájenou i uvařenou zeleninu a kys. okurky. Cibuli nakrájíme najemno, vhodíme do vařící vody, necháme jen projít varem a scedíme ji, vychladlou pak přidáme k ostatním surovinám. K nim přidáme rovněž vajíčka uvařená natvrdo a protlačená na kostičky. Všechno polijeme asi 2 lžícemi oleje, přidáme hořčici, osolíme, opepříme a všechno dobře promícháme.
Nakonec přidáme hrášek a zlehka vmícháme tatarskou omáčku nebo majonézu a bramborový salát uložíme do lednice.

TIP

Salát je vhodné si připravit den předem, aby měl čas se „rozležet“. Zeleninu nemusíme vařit zvlášť, můžeme využít uvařenou zeleninu z vývaru.
Chceme-li mít salát řidší, můžeme do něj přidat trochu laku z okurek, který nám zároveň zvýrazní chuť salátu.
Bramborový salát můžeme ještě vylepšit, když do něj přidáme na kostičky nakrájený, orestovaný měkký salám nebo šunku.