Bramborový knedlík

800 g brambor uvařených ve slupce
250 g hrubé mouky
1 vejce
2 lžíce krupice
1 lžička soli

Bramborový knedlík – recept

Brambory uvaříme, oloupeme a najemno nastrouháme. Prosátou mouku smícháme s krupicí, solí a vejcem a přidáme k nastrouhaným bramborám.Vypracujeme vláčné, ale tuhé těsto.
Vytvarujeme z něho podlouhlé knedlíkové šišky – bramborové knedlíky a ihned je zavaříme do vroucí osolené vody. Bramborové knedlíky vaříme podle velikosti asi 20 minut.

TIP

Tento základní recept na bramborový knedlík můžeme různě obměňovat, např. do bramborového těsta vmícháme:
.1 vrchovatou lžíci drobně nasekané naťové nebo kadeřavé petrželky a namísto šišky uděláme větší kuličky (ty pak vaříme jen asi 8 minut – podle velikosti)
.1 menší červenou papriku nakrájenou na drobné kostičky a orestovanou na oleji
.slaninu, salám aj. podle chuti a fantazie