![](https://www.ok-recepty.cz/wp-content/uploads/2009/09/bobkovy-list-uvod.jpg)
Bobkový list (Laurus nobilis) se získává z keře vavřínu pravého, který roste ve středomoří, Iránu, Sýrii a v dalších subropických oblastech. Ve Starém Římě byl vavřín považován za rostlinu posvátnou, teprve později byl přijat jako koření. Používají se sušené listy, které mají nahořklou chuť a specifické aróma.Čím je bobkový list zelenější, tím je kvalitnější…
Bobkový list má v mnoha kuchyních světa široké použití – přidává se pod maso, do rajské omáčky, svíčkové i do omáček smetanových, do marinád a do zavařovaných jídel, při nakládání zeleniny, hub, okurek, ryb, při úpravě zvěřiny, do kořenicích směsí ap.
Nesmí se dlouho vařit, jinak se stane velmi hořkým.
Bobkový list má i léčivé účinky, působí dobře na trávení, podporuje chuť k jídlu, snižuje hladinu cukru v krvi. Čerstvé koření má prokrvující a dezinfekční účinek.
![Bobkový list (Laurus nobilis) Bobkový list (Laurus nobilis)](https://www.ok-recepty.cz/grafika/bobkovy-list.jpg)
obrázek převzat z www.photobucket.com
Takto jej můžete spatřit (a taky si jej natrhat a přivézt) třeba v Chorvatsku – často je používám jako živý plot.