Bábovka ze šlehačky

250 g polohrubé mouky
1 smetana ke šlehání
3 vejce
špetka soli
150 g pískového cukru
80 g mletých ořechů
2 lžíce rozinek máčených v rumu
1/2 prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
trochu citrónové kůry
tuk na vymazání a strouhaný kokos nebo strouhanka na vysypání formy

Bábovka ze šlehačky – recept

Formu bábovky vymažeme tukem a vysypeme kokosem nebo prosátou strouhankou, příp. hrubou moukou. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
V jiné míse ušleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme prosátou mouku s 1/2 prášku do pečiva, trochu citrónové kůry, nastrouhané ořechy, celé rozinky a šlehačku.
Všechno dobře promícháme a postupně zlehka přidáváme do těsta tuhý sníh. Těsto pak vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 40 – 45 minut.

TIP

Bábovka ze šlehačky je proti třené bábovce nadýchanější a vláčnější. Do bábovky můžeme podle chuti přidat mĺetou skořici nebo kandov. ovoce či strouhaný kokos.