Jemnému bramborovému těstu k dokonalé chuti postačí slanina a cibulka.
1 kg brambor
250 g hrubé mouky
150 g hrubé krupice
1 vejce + žloutek
sůl
2 lžíce másla
2 lžíce oleje (nebo sádla)
1 větší cibule
250 g anglické slaniny
Rozpočet:
brambory ……………………………. .8 Kč
hrubá mouka+hrubá krupice….. 4 Kč
vejce+žloutek ……………………… 4 Kč
máslo…………………………………. 4 Kč
olej …………………………………… 2 Kč
cibule, sůl…………………………… 2 Kč
angl. slanina ………………………. 25 Kč
c e l k e m ……………………….. 50 Kč
50/4 – Bramborové noky s cibulkou a slaninou – recept
Ve slupce uvařené brambory ještě teplé prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle, přidáme hrubou krupici a mouku, promícháme a necháme vychladnout.
Mezitím ve větším kastrolu na oleji či sádle opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu.
Do rozpracovaného těsta pak přidáme vejce se žloutkem, sůl, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
Na pomoučeném vále z těsta prsty vyválíme válečky o průměru asi 1,5 cm, z nich pak krájíme špalíčky dlouhé asi 2 cm a vkládáme je do vařící osolené vody. Opatrně je vařečkou promícháme, aby se nepřilepily ke dnu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 – 3 minuty (až vyplavou napovrch).
Uvařené noky vyjmeme pomocí cedníku nebo dírkované naběračky ap., necháme okapat a vkládáme je do kastrolu s opečenou cibulkoua slaninou a ihned podáváme.
Kdo má „zásoby“ z vlastní zahrádky, může si bramborové noky s cibulkou a slaninou „vylepšit“ kyselou okurkou či zeleninovým salátem ap.