Vánoční cukroví – bezlepková srdíčka

Na tomto cukroví si určitě pochutnají nejen ti, co nemohou lepek.

1/2 kg bezlepkové mouky
1/4 kg cukr moučka
1/2 balíčku prášku do pečiva
200 g rostlinného tuku
2 vejce
200 g jahodového džemu (ev. marmelády)
cukr moučka na posypání cukroví

Vánoční cukroví – bezlepková srdíčka – recept

Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájený tuk (Hera apod.) a vejce. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 1/2 hodiny odležet v chladničce.
Těsto pak na válu posypaném moukou rozválíme na plát asi 3 mm silný, vykrajovatkem tvoříme plná srdíčka. U poloviny z nich pak vykrojíme uprostřed malá srdíčka. Z uvedeného množství upečeme asi 50 kousků (podle velikosti vykrajovátka)

Troubu předehřejeme na 180° C, srdíčka přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 12 – 15 minut.
Necháme vychladnout a plná srdíčka potřeme jahodovým džemem a na ně opatrně přitiskneme srdíčka s vykrojeným středem.

Před podáváním bezlepková srdíčka poprašíme moučkovým cukrem. Toto cukroví není náročné na přípravu, je přitom velmi chutné a pokud se brzy nesní, bez újmy i dlouho vydrží jako čerstvé.