Kouzlo domácího bezového sirupu. Jak ho připravit od květu až po poslední kapku


Bez černý je jednou z nejvoňavějších bylin našich zahrad, luk a okrajů cest. V době květu zaplavuje okolí jemnou, nasládlou vůní a láká nejen včely, ale i milovníky tradičních receptů. Domácí bezový sirup patří k oblíbeným jarním rituálům mnoha rodin. Jeho výroba je překvapivě jednoduchá, ale přesto má svá pravidla – od správného sběru až po závěrečné lahvování. V následujících řádcích se podíváme na to, jak si připravit lahodný sirup plný vůně léta.

Kdy a kde sbírat květy černého bezu

Bez černý (Sambucus nigra) kvete obvykle od konce května do poloviny června. Ideální čas pro sběr je suché a slunečné dopoledne, kdy jsou květy plně rozvinuté a mají nejsilnější aroma. Vybírejte keře, které rostou dál od silnic, polí stříkaných chemikáliemi nebo průmyslových oblastí. Nejlepší jsou květenství, která jsou čerstvá, světle žlutobílá, bez nahnědlých míst. Sbírejte je jemně – nejlépe pomocí nůžek, abyste keř nepoškodili, a vkládejte je do košíku nebo papírového sáčku, nikdy ne do igelitu, ve kterém by mohly zapařit.

Co budete na bezový sirup potřebovat

K přípravě klasického bezového sirupu potřebujete jen pár surovin, ale jejich kvalita hraje velkou roli. Na základní dávku budete potřebovat:

  • 30–40 bezových květů (větších květenství)
  • 2 litry vody
  • 2 kg cukru krystal
  • 3 citrony (nejlépe bio, protože se používá i kůra)
  • případně kyselina citronová (1–2 lžičky) pro vyšší kyselost a lepší konzervaci

Citrony před použitím důkladně omyjte, ideálně kartáčkem pod horkou vodou, abyste odstranili povrchové nečistoty a případné zbytky chemikálií. Pokud nemáte bio citrony, můžete místo kůry použít jen šťávu a do receptu přidat o něco více kyseliny citronové.

Postup výroby bezového sirupu

Nejprve květy jemně protřepejte, abyste odstranili případné broučky a nečistoty. Neoplachujte je pod vodou – smyli byste většinu pylu, který dodává sirupu vůni i účinky. Vložte květy do velké nádoby, přidejte na kolečka nakrájené citrony a vše zalijte převařenou, ale zchladlou vodou. Nádobu zakryjte a nechte louhovat 24–48 hodin při pokojové teplotě, občas jemně promíchejte. Po vylouhování směs přeceďte přes jemné plátno nebo husté síto. Do takto získané tekutiny přidejte cukr (a případně kyselinu citronovou) a za stálého míchání pomalu zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Sirup není nutné vařit, ale měl by být horký. Nakonec ho nalijte do čistých, ideálně sterilizovaných lahví a uzavřete. Sirup skladujte na chladném a tmavém místě. Pokud nemáte sklep nebo spíž s ideální teplotou, můžete část uložit do lednice, případně ho zavařit v zavařovacím hrnci na 85 °C po dobu cca 20 minut.

K čemu bezový sirup využít

Bezový sirup je vynikající jako osvěžující nápoj – stačí ho naředit studenou vodou nebo minerálkou a přidat pár lístků máty či plátky citronu. Skvěle se hodí i do letních koktejlů, na ochucení čaje nebo do dezertů. Je ceněný i pro své lehce podpůrné účinky při nachlazení – obsahuje antioxidanty a působí mírně protizánětlivě.