
Olivový olej je na Krétě základem téměř každého jídla, přičemž místní obyvatelé ho používají na smažení, pečení, grilování, ale i do dezertů. Věří totiž, že olivový olej je zdrojem jejich vitality a dlouhověkosti. Prémiový extra panenský olivový olej Zakros, který je lisovaný za studena přímo ve stejnojmenné oblasti na východě Kréty, v sobě tuto tradici nese. Vyznačuje se aciditou pouze 0,47 % a vysokým obsahem polyfenolů, nenasycených tuků a vitamínů E a K. Není divu, že průměrný obyvatel Kréty spotřebuje až 20 litrů olivového oleje ročně a jiné tuky takřka nepoužívá.
Zdraví na talíři
Moderní výzkumy potvrzují to, co tamní obyvatelé vědí už po staletí. Pravidelná konzumace kvalitního extra panenského olivového oleje přispívá ke zdraví srdce, eliminuje záněty v těle a podporuje dlouhověkost. Konkrétně olivový olej Zakros se vyznačuje jemnou a ovocnou chutí, která je naprosto univerzální. Hodí se do salátů i k pečení masa, grilované zelenině a do dezertů či domácího pečiva. Zapomeňte na rafinované oleje z řepky a slunečnice, protože kvalitní olivový olej všechny tuky nahradí a pokrmům dodá chuť středomoří.
Krétská kvalita na dosah ruky
Pokud si chcete zakoupit extra panenský olivový olej Zakros, pak je dostupný i českým zákazníkům díky přímému zastoupení družstva Agricultural Cooperative Zakros. Tento olej je lisovaný v den sklizně výhradně mechanicky a pouze z oliv odrůdy Koroneiki. Aktuálně ho pořídíte s letní slevou 10 % na 5litrový kanystr, takže si uděláte zásobu rovnou na celé léto. Pořiďte si kousek Kréty i do své kuchyně a vyzkoušejte, jak jeden kvalitní olej změní váš pohled na vaření a životní styl. Vyzkoušíte recepty, mořské plody, ryby, ovšem i maso a třeba i dezerty. S olivovým olejem se bude vařit jedna radost.