Dá se máslo zamrazit? A jak na to správně? Aneb proč vůbec uvažovat o mrazení másla


Máslo je základní surovina, kterou má většina domácností téměř neustále po ruce. Používá se při vaření, pečení, k mazání na chleba i jako přísada do omáček. Někdy se ale stane, že másla doma najednou zbude víc, než je potřeba – ať už kvůli výhodné akci v obchodě, blížícímu se datu spotřeby nebo většímu nákupu před Vánoci. Tehdy vyvstává otázka: dá se máslo zamrazit, aniž by ztratilo chuť, strukturu nebo kvalitu? Odpověď zní: ano, máslo se mrazit dá, a dokonce velmi dobře. Patří k těm potravinám, které mrazem netrpí tolik jako třeba mléko, smetana nebo čerstvé sýry. Pokud se zamrazí správně, vydrží v mrazáku i několik měsíců a po rozmrazení je téměř k nerozeznání od čerstvého. Stačí dodržet několik jednoduchých zásad, které zajistí, že máslo zůstane chutné, voňavé a dobře použitelné.

Jak máslo zamrazit, aby vydrželo

Nejlepší je máslo mrazit v originálním obalu, pokud je dobře uzavřený a neporušený. Papírové máslo lze vložit do uzavíratelného plastového sáčku nebo obalit potravinářskou fólií, aby nepřebíralo pachy z mrazáku. Alternativou je přemístit máslo do plastové nebo skleněné nádoby s víkem. Pokud chceš zamrazit větší množství, je praktické ho rozdělit na menší porce – například po 100 nebo 250 gramech – a každou zvlášť zabalit. Díky tomu pak použiješ jen tolik, kolik právě potřebuješ, aniž bys musela rozmrazovat celé balení. Máslo můžeš v mrazáku uchovávat až 6–8 měsíců. Poté už sice zůstane bezpečné ke konzumaci, ale může začít mírně měnit chuť – především pokud nebylo dobře zabalené. Proto je dobré na obal napsat datum zmrazení, abys měla přehled o jeho stáří.

Jak máslo správně rozmrazit

Rozmrazování másla by mělo být pomalé a šetrné. Nejlepší je nechat ho několik hodin v lednici, kde se pomalu uvolní a změkne. Pokud máslo potřebuješ rychleji, můžeš ho nechat chvíli při pokojové teplotě, ale vždy ještě zabalené, aby nenabralo vlhkost ze vzduchu. Rozmražené máslo se už znovu nezamrazuje, proto je lepší pracovat s menšími porcemi. Máslo z mrazáku je po rozmrazení vhodné nejen k vaření a pečení, ale i k přímé konzumaci. Jeho struktura se většinou nezmění – zůstává krémové a snadno roztíratelné. V některých případech může být o něco drobivější, ale na výslednou chuť to nemá vliv.

Co nedělat

Máslo by se nemělo mrazit příliš dlouho bez vhodného obalu, protože snadno absorbuje pachy z okolních potravin – zejména z ryb, masa nebo aromatických sýrů. Rovněž není vhodné mrazit už částečně povolené nebo starší máslo – nejlepší výsledky má čerstvé, dobře uložené máslo přímo z obchodu. Pokud máslo obsahuje příměsi (například bylinky, česnek nebo sůl), je dobré si při rozmrazování dát pozor na jejich změnu chuti – některé složky mražení zvládají hůře než samotný tuk.

Stačí dodržet pár základních pravidel

Máslo je jednou z těch potravin, které se dají bez problémů mrazit, pokud se dodrží pár jednoduchých pravidel. Dobré zabalení, vhodné porcování a šetrné rozmrazení zajistí, že máslo zůstane kvalitní a chutné i po několika měsících. Díky tomu si můžeš bez obav udělat zásoby a mít máslo vždy po ruce, i když ho zrovna v obchodě nebude k dostání nebo bude dražší než obvykle. Ať už ho používáš na pečení vánočního cukroví nebo jen na chleba k snídani, máslo z mrazáku tě nezklame.