350 g rybího masa
 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
 1 cibule
 1 – 2  lžíce másla
 1 lžička citrónové šťávy
 2 lžíce krupičky
 2 dl suchého bílého vína
 800 ml zeleninového vývaru (pro 4 osoby)
 sůl, pepř
 4 lžíce (i víc)  osmažené housky
Rybí polévka s vínem – recept
 Cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s očištěnou zeleninou (též na kostičky pokrájenou) orestujeme na másle (nebo na oleji). 
 Rybí maso omyjeme pod tekoucí studenou vodou,  osušíme je, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 20 min. odležet. Orestovanou zeleninu s cibulí zaprášíme krupičkou, promícháme, zalijeme vínem a vývarem. Všechno prošleháme, přivedeme k varu a zvolna vaříme asi 12 minut. Odleželé rybí maso zbavíme případných kostí, nakrájíme na kousky a vložíme do polévky, kterou ochutíme solí a pepřem a na mírném ohni ještě asi 10 minut vše povaříme.
Do každé porce rybí polévky přidáme na talíř osmaženou housku a můžeme přizdobit petrželkou.