Boršč moravského komtura |
|
OK RECEPTY - MENU | Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: info@alida.cz |
LEVNÉ RECEPTY
OK menu
MASO
Na ohni a na grilu...
Guláše
Vepřové maso
Hovězí maso
Drůbež
Ryby
Zvěřina
Dary moře
Ostatní maso
Sojové maso
OSTATNÍ JÍDLA
POLÉVKY
SLADK? JÍDLA
STUDEN? KUCHYNĚ
|
Boršč moravského komtura
Boršč moravského komtura není ani tak polévka, spíše skvělý zeleninový „guláš".
600 g hovězího masa 1 velká cibule 2 mrkve, 2 petržele, 1 střední celer asi 1 dl oleje sůl,mletý pepř, mletý kmín 6 kuliček celého pepře a 6 kuliček nového koření 3 + 2 bobkové listy mletý koriandr podle chuti 1 větší červená řepa 2 stroužky česneku 1 kostka masoxu 2 lžíce kečupu 1/4 středně velké hlávky zelí kysaná smetana nebo bílý jogurt na dochucení Boršč moravského komtura - recept Nahrubo nastrouhat větší množství kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), hodit na zpěněnou cibulku s olejem a za stálého míchání bez vody orestovat. Potom zalít vodou, dobře osolit a dusit. V druhém hrnci uvařit v osolené vodě na menší kostky nakrájené hovězí maso s celým novým kořením a pepřem, přidat bobkový list. Vařit do poloměkka, poté vyjmout koření. Maso s vývarem přelít na dušenou zeleninu a za mírného varu přidat na menší proužky nebo kolečka nakrájenou syrovou červenou řepu. Čím víc, tím lépe. Zalít horkou vodou tak, aby byla zelenina zatopená. Přidat nadrobno nakrájený česnek, kostku masoxu , okořenit mletým kmínem, znovu bobkovým listem, mletým černým pepřem, ale zejména - a to je důležité - mletým semenem koriandru – tím nešetřit. Podle chuti přisolit případně osladit, přidat trochu kečupu pro lehce nakyslou chuť. Až je červená řepa poloměkká, vsypeme do boršče nakrájené syrové hlávkové zelí, dobře vmícháme a lehce zalijeme vroucí vodou jen tak, aby byla zelenina lehce zatopená. Zelenina musí být v hrnci převažující složkou, barva boršče je temně červená, na povrchu se vytvářejí menší oka oleje s extrahovaným oranžovým barvivem z mrkve. Vaříme ještě 5 minut, odstavíme z ohně a necháme pod poklicí zvolna vychladnout. Pochopitelně, pokud to vydržíme a ještě za horka boršč nezdlábneme. Pokud budeme jíst boršč až druhý den, je třeba jej znovu dochutit, některé aromatické i chuťové složky se delším stáním vytrácejí. Podáváme s kyselou smetanou nebo jen bílým jogurtem pro zjemnění chuti až na talíři. Nejlepší je s rozpečenými houskami, a to jako hlavní jídlo, skvěle chutná je-li lehce zaléván vychlazeným pivem.
Související články:
Bramborový guláš II. + foto (28.05.2017) Guláš z trouby (21.02.2011) Vepřový guláš s husími játry v chlebu (22.10.2010) Rybí guláš (10.10.2010) Kotlíkový hovězí guláš s noky (13.08.2010) Celerový guláš (25.07.2010) Bůčkový guláš s křenem (13.05.2010) Vepřový guláš s houbami (22.04.2010) Jemný segedín s kysanou smetanou (20.04.2010) Jednoduchý dančí guláš (18.04.2010) Krůtí guláš s bramborem a fazolemi (21.03.2010) Fofrguláš pro chlapy (11.03.2010) Pikantní guláš z hovězího a vepřového masa s křenem (07.03.2010) Jelení guláš (07.02.2010) Mrkvový guláš (18.01.2010) Guláš z vepřového srdce (15.01.2010) Zvěřinový guláš na víně s hříbky (27.12.2009) Beskydský jehněčí guláš (08.12.2009) Hovězí guláš bez tuku a bez míchání (16.11.2009) Pikantní segedínský guláš s brambory (09.10.2009) Buřtguláš s fazolkami (10.09.2009) Vegetariánský guláš s houbami a zeleninou (24.08.2009) Srnčí guláš se zeleninou (17.08.2009) Prima gulašovka s bramborem (15.08.2009) Krůtí guláš se slaninou a žampióny (13.08.2009) Hovězí gulášek na černém pivě s hříbky (09.08.2009) Houbový paprikáš (20.07.2009) Guláš ze salátových okurek (05.06.2009) Králíčí guláš (04.06.2009) Guláš z kuřete se žampióny (03.06.2009) Zeleninový guláš (11.05.2009) Guláš z hlívy ústřičné (23.04.2009) Jehněčí guláš (10.04.2009) Sójový chilli guláš s fazolemi (21.02.2009) Hovězí guláš nadivoko (19.02.2009) Bramborový guláš s houbami (13.02.2009) Lepší než guláš (28.01.2009) Vepřový guláš bez míchání a tuku (12.01.2009) Guláš feldkuráta Otto Katze (04.01.2009) Guláš po staročesku (25.11.2008) Půlnoční guláš (21.11.2008) Maďarský guláš II. (05.11.2008) Guláš z václavek - václavky - houbový guláš + foto postup (29.10.2008) Guláš z králíka (09.10.2008) Chalupařský guláš (28.09.2008) Segedinský guláš - lahůdkový + foto postup (15.09.2008) Kotlíkový guláš z vepřového a krůtího masa + foto postup (19.08.2008) Pikantní italský guláš (04.08.2008) Guláš z hub a paprik (27.07.2008) Guláš z hříbků a masa (23.07.2008) Videorecept - Guláš pro 15 lidí (14.07.2008) Vepřový guláš s fazolemi + foto postup (11.06.2008) Paprikový guláš (24.05.2008) Myslivecké nudle (18.04.2008) Kančí guláš (12.04.2008) Hovězí guláš (02.04.2008) Tokajský guláš (21.03.2008) Minutkový guláš se sýrem (14.03.2008) Guláš - pokrm původem z maďarské kuchyně. (11.03.2008) Valašský guláš (10.03.2008) Kuřecí minutkový guláš (09.03.2008) Gulášová omáčka (05.03.2008) Pražský guláš (04.03.2008) Minutkový guláš po myslivecku (04.03.2008) Hovězí guláš v zelí (02.03.2008) Houbový guláš se smetanou (15.02.2008) Jihomoravský guláš (11.02.2008) Bramborový guláš (03.02.2008) Guláš z trojího masa (01.02.2008) Valašský guláš ze skopového masa (01.02.2008) Fazolový guláš s masem (30.01.2008) Zabijačkový guláš (29.01.2008) Pochoutkový guláš s uzeným masem (21.01.2008) Záhorácký guláš (12.01.2008) Hovězí guláš s okurkami (10.01.2008) Vinařský hovězí guláš (10.01.2008) Houbový guláš (09.01.2008) Zeleninový guláš se salámem (06.01.2008) Víde?ský guláš (06.01.2008) Vepřový guláš na pivě a česneku (03.01.2008) Hovězí guláš s paprikami a rajčaty se smetanou (01.01.2008) Bratislavský guláš (01.01.2008) Haškův guláš (31.12.2007) Myslivecký guláš (30.12.2007) Zvěřinový guláš (30.12.2007) Slovácký guláš (21.12.2007) Domácí guláš z hovězího masa (21.12.2007) Maďarský guláš z hovězího masa (21.12.2007) Segedínský guláš (21.11.2007) Znojemský guláš (20.11.2007) Kuřecí minutkový guláš s kapií (19.11.2007) Rychlý játrový guláš (18.11.2007) Segedínský guláš z divočáka (15.11.2007) Rychlý guláš ze špekáčků (15.11.2007) Kuřecí guláš se zeleninou a těstovinami (12.11.2007) Mexický guláš (11.11.2007) Vydáno dne 04. 01. 2010 | 5375 přečtení | ![]() ![]() Boršč moravského komtura
|
Odpovědná osoba a majitel webu: Martin Šťastný © 2021 |
RSS kanál - k volnému použití na Váš web |