Italské těsto na pizzu |
|
OK RECEPTY - MENU | Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: info@alida.cz |
LEVNÉ RECEPTY
OK menu
MASO
Na ohni a na grilu...
Guláše
Vepřové maso
Hovězí maso
Drůbež
Ryby
Zvěřina
Dary moře
Ostatní maso
Sojové maso
OSTATNÍ JÍDLA
POLÉVKY
SLADKÁ JÍDLA
STUDENÁ KUCHYNĚ
|
Italské těsto na pizzu
1 kávová lžička krystal (moučka) cukru
20g čerstvých kvasnic (1/2 kostky) 70-100 ml vlažné vody (matonky) tělesné teploty (cca 40 °C) 100 ml vlažného mléka 200-230 g hladké pšeničné mouky jemná sůl, olivový olej Těsto na pizzu - recept Uděláme si kvásek - vlažné mléko nalijeme do 2 dcl hrnku, smícháme s cukrem a přidáme kvasnice. Necháme pár minut (cca 5) odstát na teplém místě. Hotový kvásek poznáme podle toho, že hrneček je skoro plný a na hladině hrnku je pěna. V míse (nebo v robotu) smícháme mouku a sůl a přidáme olej (2-3 polévkové lžíce), kvásek a trochu vody (neslazené minerálky). Mícháme a dle potřeby opatrně přidáváme vodu. Těsto na pizzu zpracujeme na kouli. Mísu vysypeme hladkou moukou (aby se kynoucí koule nepřichytila), příkryjeme utěrkou a dáme těsto na pizzu na teplé místo vykynout - 1-2 hodiny. ![]() Po vykynutí můžeme těsto na pizzu dát do chladničky pro pozdější zpracování nebo (to je nejlepší) těsto zpracujeme na pizzu. Připravit z kuličky vykynutého těsta pizzu o průměru cca 30 cm je možná na poprvé docela složté, ale časem je to rutina. Těsto na pizzu stlačíme dlaní na placku. Postupujeme od středu ke krajům a to pravidelně po celém obvodu placky. Dlaň položíme na střed a mírným vytočením a zároveň posunutím směrem ke kraji těsto na pizzu vytahujeme. Toto opakujeme pořád dokola a postupujeme po kruhu a směrem ke krajům. Tento způsob není na pohled nijak efektní, ale funguje to. Okraje mohou být zvýšené a kruh nemusí být úplně pravidelný. ![]() Pro pizzu platí, že v jednoduchosti je síla. Vytahaný kruhový základ potřeme olivovým olejem, pak na něj naneseme nakládaná, drcená a oloupaná rajčata nebo hodně zralá čerstvá oloupaná rajčata (kečup opravdu jen v nouzi nejvyšší) a jemně zapášíme bylinkami (stačí oregáno) - a máme základ na pizzu. Ingredienece přidávejte z rozvahou - aby chuť pizzy vynikla, stačí další 1-2 položky (např sýr a šunka). Vydáno dne 08. 11. 2007 | 78186 přečtení | ![]() ![]() Italské těsto na pizzu
|
Odpovědná osoba a majitel webu: Martin Šťastný © 2021 |
RSS kanál - k volnému použití na Váš web |