Pórkové rizoto s parmezánem

400 g pórku
1 stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
300 g rýže
1 l drůbežího vývaru
sůl, pepř, sladká mletá paprika
150 g parmezánu (nebo sýra podobného typu)
pár snítek kerblíku

Pórkové rizoto s parmezánem – recept

Očištěný pórek nakrájíme na kolečka, česnek na kostičky. Česnek krátce orestujeme v hrnci na rozehřátém olivovém oleji, přidáme kolečka pórku a restujeme další asi 3 minuty. Pak přisypeme propláchnutou, okapanou rýži a za stálého míchání přilijeme 1/3 vývaru a necháme ho přejít varem. Na mírném ohni vaříme asi 4 minuty, dokud rýže nenasaje všechen vývar.
Zbytek vývaru přiléváme postupně, vždy až se předchozí část vyvaří. Směs česneku, pórku a rýže promícháváme, aby se nám nepřichytila ke dnu.
Rýže se nesmí rozvařit, ale měla by být dostatečně uvařená, to pak rizoto ochutíme solí, pepřem a paprikou.
Sýr nakrájíme na nudličky a následně na kostičky a vmícháme je do rizota, hrnec odstavíme z plotny a sýr v něm necháme pozvolna rozpustit. Pórkové rizoto s parmezánem doplníme vmícháním poloviny najemno nakrájených lístků kerblíku. Zbytek použijeme na ozdobení rizota na talíři.