Kuřecí čtvrtky špikované slaninou s jablkovým zelím a chlupáči + foto

Kuřecí čtvrtky špikované slaninou4 kuřecí čtvrtky

300 g anglické slaniny (nebo špeku)

sádlo nebo olej

sůl, kmín

1 kg brambor

1 vajíčko

200 g polohrubé mouky

strouhanku

hlávkové zelí

mrkev, cibuli, jablko

cukr krystal, ocet, nové koření, bobkový list

Tento recept je malinko náročnější na čas, pokud chcete mít jídlo přesně s těmi přílohami, které navrhujeme. Samozřejmě můžeme podávat špikované čtvrtky i s rýží nebo bramborem, ale také jen třeba s chlebem a hořčicí. Nicméně, pokud si vše dobře nachystáme, bude vše hotovo jakmile se čtvrtky dopečou.

Anglickou slaninu (nebo špek) nakrájíme na plátky asi 5 mm silné, široké 2 cm a dlouhé asi 3-4 cm. Čtvrtky nařízneme na 3 místech – 2 x okolo stehenní kosti (nůž veďte co nejblíže kosti) a třetí kapsu na špek si uděláme na horní části čtvrtky – zase co nejblíže té velké ploché kosti. Do kapes nacpeme (někdy to chce trochu přitlačit) plátky slaniny.




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Na dno pekáčku dáme 2 lžíce sádla (nebo olej) a 3 dcl vody. Čtvrtky osolíme a okmínujeme. Kdo má rád česnek, může ke slanině do kapes přidat i na plátky nakrájený česnek. Dáme péct do trouby na mírný oheň. Na zelí si připravíme hlubší kastról. Na sádle (oleji) zpěníme 2 střední cibule nakrájené na kostičky.





Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Přidáme kmín, na kostičky nakrájenou slaninu (asi 5-10 dkg) a necháme zesklovatět.




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou




Přidáme 3 polévkové lžíce cukru krystalu a pořádně rozmícháme. Rozpouštějící se cukr se nám bude lepit na vařečku – přestaneme míchat a necháme cukr rozpustit se na karamel (2-3 minuty).




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Pak přilejeme 2 dcl horké vody. Přidáme 3 bobkové listy a 5 kuliček nového koření. Můžeme přidat i 1/2 kostky masoxu (ale nemusíme).




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Nastrouháme do kastrólu 1 střední mrkev a přidáme oloupané a na plátky nakrájené jablko (bez jádra). Přiklopíme a necháme dusit na mírném ohni. Jakmile zelí znovu zavaří – ochutnejte šťávu a dochuťe solí a octem (octu tak 2-3 polévkové lžíce).




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Očištěné zelí rozkrojíme na půlky a pak ještě na čtvrtky a krájíme na tenké proužky (zelí si nakrájejte jak chcete).




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou




Přidáme zelí do kastrólu a pořádně promícháme. Přiklopíme a dusíme za mírného varu. Vodu už nepřidáváme.




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Na chlupáče budeme potřebovat 1 kg brambor (normální dávka pro 4 lidi). Oloupeme je a nastrouháme na jemnějším struhadle. Dáme brambory na jednu stranu, trochu je vymačkáme a mísu podložíme třeba sirkami, ať voda steče na druhou stranu (nechte asi 2 minuty). Přebytečnou vodu vylejme nebo ji spolu s nedostrouhanýma koncema brambor přidáme do zelí – pak už nebudeme muset zelí zahušťovat.




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Nezapomeňme čtvrtky podlít každé 1/4 hodiny čtvrtky výpekem.




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Zpět ke chlupatým knedlíkům. Na nastrouhané brambory nasypeme asi 200 g polohrubé mouky. Uděláme si uprostřed důlek a vyklepneme do něj vajíčko (to si raději nejprve vyklepneme do hrníčku – kdyby bylo zkažené). Vše osolíme. Důkladně promícháme. Pak přidáme strouhanku – asi tak 3-5 polévkových lžic – až bude těsto trochu gumové a nebude tak moc lepit.




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Do vroucí a osolené vody (vodou nešetřete) vkládáme knedlíky – kuličky (někdy je potřeba je sklepnout o hranu kastrólu). Velikost – asi 1/2 polévkové lžíce. Lžíci občas namočíme v hrnku se studenou vodou (knedlíky se budou lépe oddělovat od lžíce). Knedlíky jemně odšťouchneme vařečkou ode dna – aby se nepřichytily.




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Jakmile vyplavou, vaříme cca 10 minut (vylovíme 1 knedlíček a zkusíme ho). Pokud bychom knedlíky vařili déle než je zdrávo – poznáme to – začnou se rozvařovat.
Knedlíky vylovíme po jednom lžící (nesléváme, stejně budeme asi potřebovat vodu na druhou várku – tu uděláme ve stejné vodě) a dáme do mísy. Můžeme je přikrýt utěrkou (čistou).




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou



Čtvrtky pečeme cca 90minut. Z toho 75 minut na mírném ohni a na posledních 15 minut tak na 3/4 plynu – kvůli kůrčičce. Zelí dusíme do měkka – hodina by měla stačit. Pokud máme raději hustší zelí – zahustíme třeba strouhaným bramborem (dáme jej tam na posledních 15 minut).




Kuřecí čtvrtky špikované slaninou Kuřecí čtvrtky špikované slaninou

Můžeme podávat. Dobrou chuť.


Kuřecí čtvrtky špikované slaninou