Čokoláda - pravda a mýty

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Čokoláda - pravda a mýty

Čokoláda - choklid je populární poživatinou. Proto ji také opřádá celá řada polopravd a mýtů. Pojďme si vysvětlit nejčastější nejasnosti, které kolem čokolády panují.

 

čokoláda





Bílá čokoláda není čokoláda

 

Bílá čokoláda se vyrábí z kakaového másla, mléka a cukru. Vyrábí se tedy jinak než klasická hnědá čokoláda a po této, řekněme, technologické stránce tedy skutečně čokoládou není. Neznamená to ale, že by si tato cukrovinka zasloužila, abychom na ni nahlíželi jako na cosi podřadného.

Bílá čokoláda nechybí v nabídce prestižních výrobců. Pro běžného spotřebitele je z hlediska chuti mnohdy přijatelnější, neboť je sladká. Rozhodně nemůžeme výběr kvalitní čokolády smrštit pouze na to, že ty nejlepší produkty mají být výhradně hořké a sladká čokoláda je tak, s nadsázkou řečeno, nepříliš kvalitním čokoládovým „mainstreamem“.

 

Bílý povlak na čokoládě znamená ji vyhodit

 

Je čokoláda potažená bílým povlakem skutečně zkažená, jak si mnoho lidí myslí? Zmíněný povlak určitě není plíseň. Jedná se o tuk nebo o cukr, který se vysrážel na povrch čokolády vlivem chemických změn. Způsoben je tento jev nevhodným skladováním čokolády, ať už u vás nebo ještě na cestě do obchodu.

Takovou čokoládu se tedy nemusíte bát sníst. Nejedná se o nic závadného nebo dokonce nebezpečného pro vaše zdraví. Jde pouze o senzorickou vadu, která se dokonce ani neprojeví na chuti. Podobné změny už však za určitých okolností mohou být předstupněm fáze, kdy čokoláda zdravotně závadná je, v čase může například žluknout.

 

čokoláda

 

Čím víc kakaa v čokoládě, tím lépe

 

Záleží při posuzování kvality čokolády na obsahu kakaa? Samozřejmě ano, ale ne zcela. Tato veličina konkrétně udává objem kakaové hmoty v sušině. Často ale vyjadřuje objem kakaa a kakaového másla, tedy nikoli přímo objem kakaových bobů.

Navíc platí, že čím vyšší obsah kakaa, tím je čokoláda více hořká. Sladká chuť je obecně vnímána jako lahodná, ne každý spotřebitel tak preferuje například čokoládu s 80 % kakaa. Z jejího ochutnání bychom stále měli mít primárně požitek a rozhodně opět platí, že není pravda, že by přední čokoládovny ve svém portfoliu neměly například vynikající čokoládu mléčnou.

 Salvadorská čokoláda, symbol kvality

Jednou z čokolád, která se na současném českém trhu rozhodla razit především filosofii poctivosti, je čokoláda salvádorská.

Tato čokoláda pochází z El Salvadoru, kde vznikla její receptura. V případě značky XOCOLATÍSIMO se nejedná o žádný experiment a generické výrobní postupy. Výrobce je přímou odnoží tradiční zahraniční společnosti, proto jsou veškeré receptury převzaty tak, jak se osvědčily v v původní zemi.

Výsledkem jsou unikátní prémiové čokolády, které dosud na tuzemském trhu nemají konkurenci. Současně XOCOLATÍSIMO v maximální možné míře vychází vstříc chuťovým preferencím českých zákazníků a nabízí tvorbu čokolád a pralinek na zakázku.

Exkluzivitu XOCOLATÍSIMO potvrzují i názory odborníků a řada prestižních ocenění z mezinárodních soutěží čokolád.




[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 28. 06. 2019 | 200 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Čokoláda - pravda a mýty

Sem vložte slova nebo slovní spojení, která vystihují vkládaný článek. V případě nevyužití této části vše vymažte!

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |