Chlupaté knedlíky - chlupáče + foto

Pure Taste
Pure Taste

  OK RECEPTY - MENU   Pokud se s námi chcete podělit o Vaše recepty, pak je můžete posílat na tento email: okrecepty@gmail.com

Chlupaté knedlíky - chlupáče + foto

1 kg brambor
150 - 200 g polohrubá mouka
1 vejce
sůl
strouhanka



Chlupaté knedlíky - recept

Na chlupáče budeme potřebovat 1 kg brambor (normální dávka pro 4 lidi). Oloupeme je a nastrouháme na jemnějším struhadle. Dáme brambory na jednu stranu, trochu je vymačkáme a mísu podložíme třeba sirkami, ať voda steče na druhou stranu (nechte asi 2 minuty). Přebytečnou vodu vylejme nebo ji spolu s nedostrouhanýma koncema brambor přidáme třeba do zelí - pak už nebudeme muset zelí zahušťovat - viz recept (2. obrázek): Kuřecí čtvrtky špikované slaninou s jablkovým zelím....

Chlupaté knedlíky  - chlupáče Chlupaté knedlíky  - chlupáče


Na nastrouhané brambory nasypeme asi 200 g polohrubé mouky. Uděláme si uprostřed důlek a vyklepneme do něj vajíčko (to si raději nejprve vyklepneme do hrníčku - kdyby bylo zkažené). Vše osolíme. Důkladně promícháme. Pak přidáme strouhanku - asi tak 3-5 polévkových lžic - až bude těsto trochu gumové a nebude tak moc lepit.

Chlupaté knedlíky  - chlupáče Chlupaté knedlíky  - chlupáče


Do vroucí a osolené vody (vodou nešetřete) vkládáme knedlíky - kuličky (někdy je potřeba je sklepnout o hranu kastrólu). Velikost - asi 1/2 polévkové lžíce. Lžíci občas namočíme v hrnku se studenou vodou (knedlíky se budou lépe oddělovat od lžíce). Knedlíky jemně odšťouchneme vařečkou ode dna - aby se nepřichytily.

Chlupaté knedlíky  - chlupáče Chlupaté knedlíky  - chlupáče


Jakmile vyplavou, vaříme cca 10 minut (vylovíme 1 knedlíček a zkusíme ho). Pokud bychom knedlíky vařili déle než je zdrávo - poznáme to - začnou se rozvařovat. Knedlíky vylovíme po jednom lžící (nesléváme, stejně budeme asi potřebovat vodu na druhou várku - tu uděláme ve stejné vodě) a dáme do mísy. Můžeme je přikrýt utěrkou (čistou).

Chlupaté knedlíky  - chlupáče Chlupaté knedlíky  - chlupáče


TIP

Chlupaté knedlíky jsou super příloha např. k segedínskému guláši, k zelí, k dušenému špenátu, s vajíčkem, slaninou a dalším jídlům.
Komu se nechce strouhat ručně, může brambory i pomlít na el. mlýnku (nejmenší oka).

Když Vám chlupáče zbudou, snadno je uchováte v mražáku - rozmrznou pak během chviličky v mikrovlnce nebo za 1/2 hoďky samy od sebe.



[Akt. známka: 1,78 / Počet hlasů: 80]
1 2 3 4 5

Vydáno dne 14. 11. 2007 | 59882 přečtení |Vytisknout článek | Pošli tento recept/článek kamarádce, kamarádovi ...



Chlupaté knedlíky - chlupáče + foto
Chlupaté knedlíky, Chlupáče, brambory, knedlíky

Elektronická cigareta

Odpovědná osoba a majitel webu: Jan Žďárek © 2007-2014 | WEBOVÉ STRÁNKY | Elektronická cigareta | CSDR.cz | RSS kanál - k volnému použití na Váš web | Web site powered by phpRS |