Bojnický závin

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Bábovky, buchty, Vydáno dne: 23. 03. 2009

300 g hladké mouky
1 kostka droždí
160 g másla
30 g moučkového cukru
3 vejce
meruňková marmeláda

Bojnický závin - recept

Do mouky rozdrobíme droždí a máslo a vytvoříme drobenku. Přidáme cukr, 1 vejce a 1 žloutek a vypracujeme těsto. Zformujeme kouli, tu zabalíme do utěrky a zavěsíme na vařečku a na 1 - 2 hodiny ponoříme do studené vody. Těsto je vykynuté, když vyplave na povrch. (Také proto se mu říká "vyskoč z vody").
Potom těsto vyválíme na 1 cm vysoký obdélník, střed potřeme meruňkovou marmeládou (nebo jinou podle chuti), okraje těsta přeložíme přes sebe a závin přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Bojnický závin potřeme 1 rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě do zlatova.