Plněný kapr

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Ryby, Vydáno dne: 15. 12. 2007

1 kapr (asi 1,5-2 kg)
anglická slanina
šunka
klobása
plnotučná hořčice
máslo
sůl, pepř
cibule

Plněný kapr - recept

Kapra zbavíme šupin, ploutví, hlavy a ocasu, rozřízneme jej na břiše a vykucháme a očistíme.
Zevnitř ho nařízneme po celé délce páteře tak, aby se obě poloviny ryby rozevřely na jeden plát, ale pozor - nesmíme přeříznout kůži.
Potom kapra omyjeme, osušíme, vetřeme po obou stranách sůl do povrchu ryby, zevnitř opepříme a celý plát potřeme plnotučnou hořčicí.
Cibuli nakrájíme na kolečka a nešetříme s ní, klobásu nakrájíme rovněž na kolečka, dále si připravíme plátky slaniny a šunky.
Poklademe pouze jednu polovinu plátu, a to v pořadí šunka, cibule, slanina, klobása, cibule. To opakujeme ve třech vrstvách, aby se nakonec volný plát dal přehnout přes náplň a s druhou polovinou mohl sešít.
Plněný kapr se bude péct na másle po obou stranách v troubě asi 3/4 hodiny, odkrytý a s dostatkem másla. Po dobu pečení jej podléváme vypečenou šťávou.

TIP

Plněný kapr je něco zcela jiného než tradiční vánoční řízek, ale opravdu stojí za to jej vyzkoušet. Chutná znamenitě!