Pstruh na másle a víně

Autor: redakce <okrecepty(at)gmail.com>, Téma: Ryby, Vydáno dne: 13. 11. 2007

pstruh
máslo
hladká mouka
bílé víno
sůl, kmín, bylinky

Očištěného a vykuchaného pstruha osolíme, posypeme kmínem a zaprášíme moukou. Na pánvi rozpustíme máslo a pstruha krátce po obou stranách osmahneme. Pak ho "posadíme" na břicho (roztáhneme boky) a podlejeme 2 dcl bílého vína. Zasypeme čerstvýma zelenýma bylinkama (petržel, tymián, rozmarýn, libeček...) a dusíme do měkka. Je to velmi lehké jídlo. Podáváme s vařeným bramborem.

TIP

můžeme nakonec na pár minut strčit do rozpálené trouby - pokud se těšíme na kůrčičku
rybě neublížíme česnekem
před konzumací (pokud je ryba OK udělaná) jedním tahem vyjmeme ze pstruha páteř a většinu kostí
citrónová šťáva se obecně snáší s bílým rybím masem
jako kluci jsme na Rejvízu v Jeseníkách chytali pstruhy do ruk a pak jsme je vykuchali, osolili, zaprášili moukou a dusili je v ešusu na másle - podobným způsobem jako v receptu - ale skromněji - výsledek byl fantastický, navíc voněl ohněm a dřívím ...